fbpx

Tanssilajit

VAKIOTANSSIT

Valssi (hidas englantilainen valssi):
– 3/4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia / minuutti
– luokat E-A.

 

Hidas eli englantilainen valssi on lähtöisin englannista 1920-luvulta. Se pohjautuu
amerikkalaiseen  Boston–valssiin, jota tanssittiin Euroopassa jo 1910-luvulla. Tyypillistä Boston-valssille oli liikkuminen pehmein, luistavin luonnollisen kävelyn askelin. Valssi on
rauhallinen ja pehmeä, liukuva tanssi. Sen lähisukulaisia on nopeatempoisempi wienervalssi.

Tango:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 33 tahtia / minuutti
– luokat E-A.

Tanssina tangon juuret ovat Argentiinassa ja Uruguayssa, musiikkina tango tulee Afrikasta. Tangosta on olemassa useita tyylejä, kuten esim. argentiinalainen tango,
suomalainen ns. lavatanssi-tango ja kilpatanssitango.

Tangomusiikin aiheena on lähes aina rakkaus, ja se onkin dramaattinen ja tunnepitoinen tanssi. Sana ”tango” on latinaa ja tarkoittaa kosketan.

Tango poikkeaa muista vakiotansseista: askeleet ovat terävämmät ja tanssiote tiiviimpi. Tangoa tanssitaan muita vakiotansseja alempana, polvet koko ajan hieman koukussa, eikä nousuja ja laskuja juuri esiinny. Tangolle tyypillistä ovat myös terävät käännökset, etenkin pään asennon nopeat muutokset.

Wieninvalssi:
– 3/4-jakoinen, soitetaan tempolla 60 tahtia / minuutti
– luokat C-A.

Wieninvalssi on nopea, kuntoa vaativa tanssi, jonka vaikeus ei ole koreografiassa, vaan helponnäköisen ja keveän tyylin ylläpitämisessä läpi tanssin tässä kovassa intervallilajissa.

Slowfox:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia / minuutti
– luokat D-A.

Legendan mukaan Harry Fox keksi foxtrotin nähdessään hölkkäävän ketun puiston reunassa. Harry matki ketun ravia (fox = kettu, trot = ravi) ja keksi foxtrot-tanssin.
Foksin liikkuminen muistuttaakin hiipivää kettua. Foxtrot on lähtöisin one-stepistä, joka oli nopea tanssi. Vähitellen tanssin vauhti hidastui ja näin siitä muotoutui nykyinen kilpatanssi, slowfox (hidas foksi). Foksia pidetään vakioista vaikeimpana, teknisesti ja rytmisesti, mutta myös hienostuneimpana.

Quickstep:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 50 tahtia / minuutti
– luokat E-A.

Quickstep on nopeatempoinen tanssi, joka kehittyi foxtrotin ja charlestonin pohjalta Englannissa 1920-luvulla ja muotoutui vähitellen tanssiksi, jossa liikutaan paljon. Kuviot sisältävät nopeita askelia ja pyörimistä, ja taitojen karttuessa mukaan tulevat myös hypyt ja juoksut. Vakiotanssiosuus kilpailussa päättyy quickstepiin, joka on ehkä kaikkein kuntoa vaativin näistä viidestä tanssista.

 

LATINALAISTANSSIT (LATTARIT)

Samba:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 50 tahtia / minuutti
– luokat E-A.

Samban juuret ovat Brasiliassa, jossa tanssi kehittyi aikanaan rumpumusiikin vahvalle rytmiikalle. Nykymuotonsa se on saanut 1940-luvulla. Samba on hyvin rytminen, nopeatempoinen tanssi, jolle ominaista on jousto polvista ja nilkoista, jota kutsutaan baunssiksi. Brasiliassa, Rio de Janeirossa, vietetään edelleen vuosittain sambakarnevaaleja helmikuussa. Karnevaalisamba on kilpatanssisambaa nopeampaa ja sitä ei tanssita pareittain.

Cha-Cha:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia / minuutti
– luokat E-A.

Cha-cha on rytmillisesti nuorin latinalaistansseista. Cha-cha levisi Kuubasta Amerikan kautta
maailmalle 1950-luvulla. Cha-Chan rytmi on peräisin mambosta ja tanssin liikkeissä on samankaltaisuutta jiven kanssa. Cha-chan nimi tullee siitä, kun ihmiset aikoinaan tanssivat ulkoilmaravintoloissa ja hiekan murusia jäi kenkien ja lattian väliin – niistä lähti suhiseva ääni ”cha-cha-cha”, josta tanssi sitten sai nimensä. Kilpatanssimaailmassa cha-cha on iloinen, flirttaileva tanssi.

Rumba:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 27 tahtia /minuutti
– luokat D-A.

Rumba on cha-chan tavoin kotoisin Kuubasta ja muistuttaakin paljon cha-chata. Rumba on kuitenkin rytmiikaltaan selvästi hitaampi – se on latinalaistansseista hitain ja tunnelmallisin, ns. kosiotanssi. Rumba perustuu alun perin kuubalaisiin kansantansseihin.

Paso-doble:
– 2-jakoinen, soitetaan tempolla 62 tahtia / minuutti, kappale määritelty
– luokat C-A.

Paso doble on perinteisesti “miesten” tanssi, jossa mies on matadori ja nainen seuraa miehen liikkeitä vuorotellen härkänä ja punaisena vaatteena tai flamencomaisissa osuuksissa naisena. Paso doble on erittäin näyttävä ja vaikea tanssi.

Jive:
– 4-jakoinen, soitetaan tempolla 44 tahtia /minuutti
– luokat E-A.

Jive saapui Eurooppaan 40-luvulla Amerikasta. Siinä on vaikutteita musiikillisesti
swingistä ja tanssillisesti jitterburgista. Jive on nopeatempoinen, iloinen tanssi, jossa on nopeita pyörähdyksiä ja mm. potkuja. Se onkin kilpatansseista nopein ja samalla rennoin tanssi. Kilpailussa jive on viimeinen tanssi, ja haasteena on näyttää iloiselta ja energiseltä silloinkin, kun happi ei kulje enää, ja hapottaa täysillä. 😀